Tumis sayuran memerlukan minyak. Tetapi jumlahnya tidak banyak, hanya 1 hingga 2 sudu besar. Kandungan minyak yang terlalu banyak dapat mengurangkan rasa kacau. Oleh itu, pastikan hanya menggunakan sedikit untuk menyemai rempah-rempah.

Minyak yang akan digunakan untuk menumis mesti berada dalam keadaan panas. Tetapi kita hanya memerlukan api sederhana ketika memanaskan minyak. Minyak yang sudah panas akan menjadikan rempah-rempah yang dihiris menjadi cepat masak. Perasa pedas akan menghasilkan aroma yang lazat .

Tumisan sayur biasanya bertekstur agak kering. namun bukan bererti kita tidak boleh menambahkan air. Sedikit air dapat membuat sayuran menjadi lekas empuk. Sehingga proses menumis pun tidak membutuhkan waktu yang lama.

Biasanya sayur kacau lebih lazat jika kita menambakan daging atau makanan laut ke dalamnya. Tidak perlu memasak daging atau makanan laut terlalu lama. Potong daging dan makanan laut untuk menjadikannya lebih nipis dan lebih cepat dimasak. Kerana daging memasak terlalu panjang hanya akan membuat tekstur daging lebih sukar.